Joan Barbarà i la bibliofília – 1 Sep.- 30 Set 2015. Biblioteca Nacional de Catalunya

Biblioteca de Catalunya
Carrer de l’Hospital, 56. Barcelona, Catalunya.
1 Sep. – 30 Sep. – 2015
www.bnc.cat

Joan Barbarà (Barcelona, ​​1927-2013) va ser un dels gravadors catalans més acreditats del segle XX; segons Francesc Miralles, des del punt de vista tècnic, possiblement en va ser el millor. A més de l’obra pròpia, va obrir el seu taller a altres artistes (Joan Miró, Pablo Picasso, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Joseph Beuys, Richard Hamilton, etc.) i va col·laborar en la configuració del avantguardisme de la segona meitat del segle XX .
La seva activitat artística es va iniciar a Barcelona a mitjans dels anys quaranta, en què va començar a materialitzar un llibre, Eivissa, que va concloure sis dècades més tard, el 2008; en aquella època també va il·lustrar el llibre de Joan Triadú Collsacabra: viatge iniciàtic. El 1957 va marxar becat a París, on, amb Lluís Bracons, va fundar l’Atelier de Recherches Plàstiques et Techniques Calcographiques; també va treballar en els tallers Leblanc i Lacourière, on Salvador Dalí li presenta als artistes més destacats del moment i on el 1959 es estampa el tiratge de 263 exemplars (26 aiguatintes) de la Tauromàquia de Pablo Picasso.
Més tard, de retorn a Barcelona, ​​va dirigir les edicions de bibliofília «La Cometa”, de l’editor Gustavo Gili, fins al 1975. De nou en el seu propi taller, va estampar obra personal i de notables artistes, amb els que va obrir noves vies d’investigació i experimentació del gravat. Va treballar especialment per a les edicions d’Aimé Maeght i Fritz Herlt.
Va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Fundació Pilar i Joan Miró i va ser guardonat en diverses ocasions.
La Biblioteca de Catalunya disposa d’una bona part de la producció de Joan Barbarà, tant d’estampes, com matrius i llibres de bibliòfil, així com realitzacions específiques sobre ell.
Al llarg del 2014, poc després de la seva mort, es van muntar diferents exposicions d’homenatge a Joan Barbarà tot Europa, en què es destacaven les facetes de pintor, dibuixant i gravador;. En aquesta ocasió, la Biblioteca de Catalunya incideix en la seva relació amb els llibres.
Joan Barbarà buscava en els llibres l’harmonia intel·lectual alhora que, per contra, li servien per mantenir-lo en tensió, motivar i impulsar el procés creatiu. Les lectures de Barbarà no han desaparegut amb ell, són tangibles en els seus treballs.

Roser Pintó Fàbregas, Unidad Gráfica
Tristan Barbarà Trenkle

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,